UGAŠENE DUŠE

Sledbenici Orfejevog kulata (muzićar i pesnik, sin boga Apolona), razvijaju alternativnu doktrinu prema kojoj je umetnošću i vrlinom i smrtni čovek mogao da dosegne besmrtnost. Duša je, po njima, postojala i pre rođenja i morala da prođe veliko iskušenje živeći ograničenim smrtnim telom. Znanjem, vrlinom i umetničkom ekstazom, mogla je da oslobodi okova materije i vrati se božanskom. Ali posle izvesnog vremena, opet se vraćala na Zemlju da iznova započne duhovnu borbu. Orfičari su dali zamah shvatanju o suprotstavljanju tela i duše, koje je kod Platona dostiglo vrhunac.
Duša je poznata i istočnim tradicijama. U Indiji se naziva atman (odatle reč atmosfera) i sastoji se od čestice energije i porekla svesti. Potpuno je različita od tela za koje je vezana. Za hinduiste atman potiče od brahmana, božanske duše koja obuhvata ceo kosmos i tako omogućava da svako u sebi otkrije božansko. Duša je zarobljenik samsare, ciklusa ponovnih rađanja uvek u drugom telu (reinkarnacije), i predstavlja volju za životom.
Za budizam, koji je nastao 600 godina pre Hrista, samsara je postala okov koji treba raskinuti. Stalne reinkarnacije su izvor želja i patnji. Zato je budizam predložio da duša dostigne nepokretnu čistotu nnirvane – stanja ništavila u kojem nema ni pozitivnih ni negativnih emocija. I danas je cilj budista gašenje atmana – ja – duše. Reinkarnacija ili metempsihoza nije, međutim, u religijama Istoka haotično kretanje bez pravila. Odvija se po zakonu karme, koji kaže da se svaki put rađamo na višem ili nižem nivou, u zavisnosti od toga kako smo se ponašali u prethodnom životu. Verovanje u reinkarnaciju bilo je vrlo izraženo u antičkom svetu. Pored budista, orfičara i Platonovih sledbenika, u nju su verovale jevrejske i hrišćanske verske grupe – kabalisti i gnostici, kao i muslimanski sufiji.
Arapski filozof Al Farabi (870-950), uveo je u islam platonski dualizam telo-duša i reinkarnaciju po Plotinovim idejama. Ovaj Grk rođen je u Egiptu u III veku nove ere, i prvi je ukazao na istočnjačko poreklo edeje o ponovnom rađanju duša. Bio je ubeđen da duša oblikuje materiju i daje joj smisao za život. Čovek opaža božansko zahvaljujući slabašnom svetlu duše u sebi i može da se uzdigne na nebo preko lepote i harmonije, što su dokazi prisustva duše u materijalnom svetu. Plotin, koj je tvrdio da može da vidi dušu nekih osoba u obliku aure, inspirisao je i nekoliko hrišćanskih zajednica.
Sveti Augustin je u IV veku prihvatio ideju da je duša važnija od tela. Toma Akvinski je, opet, u srednjem veku prilično drugačije definisao zvaničnu doktrinu katoličke crkve – dogmom o apsolutnom jedinstvu duše i tela. To nije nelogično, budući da je osnova hrišćanske vere uskrsnuće tela.
Posle toga su mnogi crkveni koncili zabranjivali ‘platonske ideje’, pozivajući se na biblijsku tradiciju u kojoj koncept razdvajanja duše i tela ne postoji. Prema hrišćanskoj dogmi, Bog stvara svaku dušu činom rađanja – dakle ne postoji pre rođenja kao u istočnjačkim kulturama, i ona prelazi na onaj svet zajedno sa svojim telom. Duša će provoditi vreme iztmeđu smrti i strašnog suda shvatajući Boga, u očekivanju ponovnog ujedinjenja sa telom. Savremeni teolozi još kažu da se to vreme ne meri istorijskim vremenom, već onostranim – kategorijom izvan vremena i prostora kakav mi poimamo, tako da se u drugoj dimenziji duša za tren ujedinjuje sa svojim ponovo stvorenim telom.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ASTROLOZI ČEKAJU VAŠU PORUKU

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!
Scroll to Top

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.