VELIKA ARKANA

0 LUDA

– otvorenost, povjerenje, neopterećeni um, sloboda, kreativnost, dijete koje se igra i stvara kroz igru.

LUDA je opce načelo svijesti, koje dozivljavamo kao mistično, ekstatično, neosobno, transcedentno. Prasliku Lude predstavlja Dioniz, orgazmični i neustraąivi bog proljeća, simbol kreativne moći prirode i veselog stvaranja kroz igru. Ovo je odlican simbol za ozivljavanje hrabrosti, spremnosti za avanture i rizike, te predstavlja naąe energetsko biće, koje je uvijek cjelovito i zdravo. Ponavljanjem afirmacije ove karte u meditativnom i kontemplativnom stanju, povezujemo se sa tim vitalnim, energetskim jezgrom, sto ce nam posebno koristiti u trenucima, kada se osjecamo umorni, razočarani i sputani vanjskim okolnostima.
Astroloąka simbolika: Uran

I ČAROBNJAK / MAG

– komunikacija, fleksibilnost, ucenje, eksperimentiranje, istrazivanje unutrasnjih potencijala.
ČAROBNJAK / MAG predstavlja načelo komunikacije i odraľava sliku krilatog Merkura, koji se izraľava sa jasnoćom, inspiracijom i dobrim osjećajem za pravo vrijeme i pravu mjeru. Njegova moc poboljąava sposobnosti mentalnog predstavljanja, kao i simboličkog razumijevanja stvari i pojava. Afirmaciju Čarobnjaka koristimo kada ľelimo usavrąiti i transformirati svoje mentalne sposobnosti u svakodnevnom ľivljenju, kao i onda kada smo u komunikaciji sputani i nesigurni, te se ľelimo osloboditi. Astroloąka simbolika: Merkur

II VELIKA SVEĆENICA

– intuicija, unutraąnja ravnoteľa, duąa, iskustvo, vise ja, neovisnost, samospoznaja.
VELIKA SVEĆENICA je u različitim kulturama predstavljena na razlicite nacine: u egipatskoj mitologiji je Izida, ” velika čarobnica ” i boginja intuicije. U istočnjackoj mitologiji je Kuan Yin, boginja samilosti, itd. U mitoloąkom smislu ona predstavlja putovanje kući ili povratak samome sebi, kao i povratak u unutrasnju oazu, unutrasnji rascvjetani vrt. To je odlican simbol za poticanje vjere u samoga sebe, neovisnosti i povjerenja u vlastitu intuiciju.
Astroloąka simbolika: Mjesec

III CARICA

– ljepota, ljubav, obilje, unutrasnje i vanjsko bogatstvo, veza izmedju duha i materije.
CARICA je simbol sposobnosti primanja i davanja ljubavi. Grci su taj simbol zvali Demetra – majka Zemlja, dok su je negdje izjednačavali i sa Venerom, boginjom ljubavi, ljepote i kreativnosti. U jungovskoj psihologiji Carica je anima, čovjekova ľenstvena priroda. Predstavlja načelo boginje i energije jin. Caricu kao simbol u meditaciji i njezinu afirmaciju upotrebljavamo onda, kada zelimo povećati, ali i uravnoteľiti svoju sposobnost davanja i primanja ljubavi. Posebno se preporučuje onim ľenama, koje se u svojim vezama previąe ľrtvuju za svoje partnere, zaboravljajući na vlastite emotivne potrebe. Njima Caricin simbol moze povratiti načelo zdravog samopostovanja, koje će onda biti sposobne integrirati u svoje partnerske odnose, na način da će ih njihovi partneri postovati toćno u onoj mjeri, koliko one budu postovale same sebe ! Astroloąka simbolika: Venera

IV CAR

– pronalazač, upravitelj, inicijator, vođa, autoritet, snaga volje.
CAR predstavlja opće načelo moći. On je pionir, vodja, graditelj, vizionar. Simboliziran je astroloskim znakom Ovna, a jungovska psihologija o tom simbolu govori kao o animusu ili muskoj energiji. Simbol i njegova afirmacija pogodni su za sve one, koji sa teąkocom uspostavljaju granice vlastitog integriteta, kao i za one, koji nisu svjesni nikakvih realnih ogranicenja. Takodjer je simbol pogodan za osobno i poslovno blagostanje.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Ovna

V SVEĆENIK

– duhovni majstor, ucitelj, savjetnik, posvećenik. Put unutraąnje transformacije, praktična duhovnost.
SVECENIK predstavlja opće načelo učenja i podučavanja. To je muąka figura, predstavljena Ozirisom, egipatskim bogom mudrosti. Svećenik predstavlja onaj dio nasega bića, koji zna kako prenesti svetost iz unutrasnjeg u vanjski svijet. Simboliziran je astroloskim znakom Bika, koji nas nagoni da ostvarimo svoje ideje i damo im konkretan oblik u materiji. Simbol i njegova afirmacija pogodni su za one, koji ľele okrijepiti vjeru u svoje kreativne sposobnosti, kao i povećati svoju sposobnost učenja i podučavanja.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Bika

VI LJUBAVNICI

– sjedinjenje suprotnosti kroz ljubav, osvjesćivanje kroz odnose, bliznji kao nase ogledalo, privlačnost, prijateljstvo, ali i moguce suparnistvo.
LJUBAVNICI predstavljaju opce nacelo sposobnosti udruzivanja i suradnje. Astrologija povezuje taj arhetip sa znakom Blizanaca. Ljubavnici nas uce da dubok odnos, bez obzira da li je ljubavni, prijateljski ili obiteljski – za svoju uspjesnost treba djetinju radoznalost i zaigranost, vjernost i predanost, kao i vrijeme, koje svaki sudionik odnosa mora imati samo za sebe, u smislu postivanja tudje slobode i integriteta.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Blizanaca

VII KOLA / KOČIJA

– promjena, samoposmatranje, novi početak, donoąenje odluke, duhovni put, dom, potraga za korjenima.
KOLA / KOCIJA predstavlja opće načelo uzroka i posljedice. Ona pokazuje ustrajnost promjene, te nas opominje da je svaka promjena prilika za ostvarivanje novih ciljeva i mogućnosti za rast i ąirenje unutraąnje prirode. To je najbolji simbol za ostvarivanje ľeljenih promjena u naąem zivotu, pogotovo ako su u pitanju promjene mjesta boravka, kao i promjene u poslovnom ľivotu.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Raka

VIII PRAVDA / RAVNOTE®A

– centriranost, pravednost, moral, izjednačavanje suprotnosti, pristajanje na kompromise.
PRAVDA / RAVNOTEZA je arhetip, koji u egipatskoj mitologiji predstavlja Maat – boginju zakona, istine i pravde. Astroloąki je Pravda simbolizirana znakom Vage, te podupire naą trud da u svoj ľivot vratimo jednostavnost, jasnoću i ravnoteľu. Kroz afirmaciju simbola ove karte u meditaciji rjeąavamo se velova iluzije, te pobjedjujemo razočarenje, prevare i samoprevare.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Vage

IX PUSTINJAK

– dovrąenost, plodnost, traľenje savrąenstva, ľetva, ispunjenje u vlastitoj nutrini, posvećeni rad, uľivanje u malim stvarima.
PUSTINJAK predstavlja opće načelo zavrąetka, kontemplacije i unutraąnjeg pogleda. To je arhetip mudraca, koji transcendira svoja iskustva u duhovne spoznaje, kao nosač svjetiljke i mudri vodič, koji se oslanja na dragocjeno unutrasnje znanje, da bi pomogao svojim bliľnjima proći kroz ľivotna iskuąenja. U astrologiji je simboliziran znakom Djevice, a u grčkoj mitologiji Kerberom, troglavim psom čuvarom i straľarom podzemnih svijetova. Njegovu afirmaciju koristimo kada ľelimo dovrąiti nezavrąene procese iz proąlosti, te onda kada ľelimo stupiti u kontakt sa mudrim unutraąnjim vodičem.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Djevice

X KOTAČ SREĆE

– neočekivana sreća, nove, povoljne prilike za razvoj i samoostvarenje, povećana kreativnost, nagrade za proąli trud, veliki prodor, vrijeme obilja.
KOTAČ SREĆE je opće načelo obilja, ąirenja i cvjetanja – u astrologiji mu odgovara Jupiter, planet sreće i povoljnih prilika. Obično nagovjestava okretanje naąeg ľivota u sretnijem, pozitivnijem smjeru, pa njegov simbol i afirmaciju koristimo onda, kada ľelimo da se različite okolnosti u naąem ľivotu preokrenu na bolje, kao i onda kada ľelimo rasti i ąiriti se u punom opsegu svojih potencijala.
Astroloąka simbolika: Jupiter

XI SNAGA / SJAJ

– strast, integracija animalnih sila, prevladavanje starih strahova, ľudnja za ispunjenjem na svim planovima zivljenja, velika vitalnost, ali i opasnost od pretjerivanja.
SNAGA / SJAJ predstavlja univerzalni arhetip ljepote, koja je savladala unutraąnju zvijer – poput astroloskog znaka Lava i mi uz pomoc svojih talenata i darova vladamo tamnim silama, koje borave u dubinama naseg bića. Ovaj simbol nam pomaľe u situacijama, kada ľelimo u punom sjaju afirmirati svoju kreativnost, te osvijestiti i integrirati svoje urođene darove i moci. Kada ovladamo unutraąnjim zvijerima, te ih udomaćimo i pripitomimo, stjecemo čvrstu vjeru u svoje kreativne sposobnosti.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Lava

XII OBJE©ENI

– otpuątanje, izmirenje sa sudbinom, prepuątanje viąoj volji, promjena ustaljenih obrazaca ponaąanja, oproątaj sebi i drugima.
OBJE©ENI je simbol buđenja i prepoznavanja svih negativnih mentalnih i emotivnih obrazaca, koji koče naą rast. On razara takve obrasce, da bi nas pripremio za konačnu, dubinsku preobrazbu naąeg iskonskog bića. Sve ąto nas veľe i blokira nas razvoj u potpuniju osobnost, mora biti prekinuto i dezintegrirano u nasoj svijesti. Te promjene mogu biti uznemirujuce i bolne, ali su neophodne za naą konačni, budući preporod.
Astroloąka simbolika: Neptun

XIII SMRT

– transformacija, duboka unutraąnja, ali i vanjska preobrazba, potaknuta neophodnosću promjene. Oslobađanje od starih, problematičnih situacija i ljudi, uklanjanje ątetnih navika.
SMRT predstavlja opće načelo odmaka, odvajanja i otpuątanja. Tek kada se odmaknemo i iz svoga ľivota otpustimo sve stare oblike, sposobni smo kreirati prostor za novo. U astroloskom smislu, ovim simbolom vlada znak ©korpiona, koji predstavlja nase sposobnosti za dubinsku preobrazbu i regeneraciju citavog naąeg bića. Kada ľelimo otpustiti stare identitete i ego maske iz svog ľivota, koristimo afirmaciju ove karte u meditaciji i kontemplaciji.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak ©korpiona

XIV UMJETNOST / UMJERENOST

– kvantni skok, velika odlučnost da se preobrazi unutraąnja stvarnost, vjera i povjerenje u univerzum, djelatna moć uma, maąta i kreativnost.
UMJETNOST / UMJERENOST je simbol naąe sposobnosti sinteze i sinergije. Da bi bili umjetnici u ľivljenju vlastitog ľivota, moramo umiriti prividne paradokse i polarnosti unutar naąeg bića. Ovo je simbol astroloąkog znaka Strijelca, koji nas podsjeća da kroz svoje vizije i snove u potpunosti moľemo izraziti umjetnost svoga ľivljenja. Afirmacija ovog simbola u meditaciji pomaľe da se proces vlastitog ľivljenja doľivi kao umireni i uravnoteľeni oblik umjetnosti.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Strijelca

XV VRAG

– putenost, individualnost, ali i otpadniątvo, iskuąenja, vitalnost, potreba da se sa humorom pogleda na sebe i vlastiti ľivot.
VRAG predstavlja opće nacelo stabilnog, sigurnog veselja. U grčkoj mitologiji to je bio Pan, pola covjek, pola koza – bog senzualnosti i ľivotne radosti. U egipatskoj mitologiji to je Ra – suncani bog, simbol ľivotne sile i energije. U srednjem vijeku su kultevi posveceni Panu bili snazno zatirani i potiskivani, pa je tako nastao krsćanski arhetip vraga, kao negativna projekcija čovjekovih potisnutih nagona. Afirmaciju ovog simbola koristimo onda, kada zelimo svoje teąkoce sagledati sa smijesnog i realisticnog vidika, te na taj nacin dobijamo potrebnu pozitivnu snagu za rjesavanje svojih zivotnih problema – ” Vrag nikad nije onako crn, kao sto izgleda na prvi pogled ! ”
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Jarca

XVI KULA

– iscjeljenje, duboka samoobnova, uspostavljanje integriteta, napustanje laľne sigurnosti, borba za vlastitu afirmaciju.
KULA je simbol opceg zdravlja, obnove i regeneracije. Takodjer je simbol promjena, koje su potrebne da bismo odbacili lazne vidike naseg bica. Istočnjacki simbol zmaja, koji riga vatru, predstavlja duhovni simbol komplementaran arhetipu Kule, a koji od nas zahtjeva da preoblikujemo stare obrasce, u kojima je zarobljena naąa osobnost. Ovaj simbol, kao i afirmaciju najbolje je koristiti u procesima, koji su povezani sa iscjeljivanjem i regeneracijom naseg fizickog tijela, ali i naąe psihe.
Astroloąka simbolika: Mars

XVII ZVIJEZDA

– nova inspiracija, jasne vizije, povjerenje u vlastite sposobnosti, veza sa univerzalnom inteligencijom.
ZVIJEZDA predstavlja opće načelo samopoątovanja i povjerenja. Duboko povjerenje u sebe i čistocu svojih motiva omogućuje nam isijavanje cjelokupne energije i izraznosti, koju posjedujemo unutar naseg bica. Astroloąki ovaj simbol odgovara znaku Vodenjaka. Afirmacija ovog simbola koristi se onda kad zelimo osnaľiti svoju samosvijest i povjerenje u vlastite snage.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Vodenjaka

XVIII MJESEC

– iluzije, prividi, suocavanje sa podsvijesću, potreba za mobilizacijom duąevnih snaga, izolacija, očajavanje, ali i nada. MJESEC predstavlja opće načelo izbora i jednostavnosti, kao i opće načelo ľenskosti. Bitno je da u svom izraľavanju budemo otvoreni, nepatvoreni, bez glume i manipulacije u odnosima sa okolinom. Astroloąki, simbol predstavlja znak Riba, koje odraľavaju emotivnu dubinu i predanost razvoju i duhovnoj preobrazbi. Afirmacija ovog simbola otvara duh, njeľno razobličuje iluzije i pomaľe nam da donesemo prave odluke, koje su u skladu sa naąom unutraąnjom prirodom.
Astroloąka simbolika: horoskopski znak Riba

XIX SUNCE

– visoka svijest, znanje, duhovnost, puna realizacija svih potencijala kroz kreativnost, roditeljstvo ili ispunjen ljubavni odnos.
SUNCE predstavlja opće načelo timskog rada, sudjelovanja i partnerstva. Simbolizira unutrasnji ples integriranih energija, koji je garancija neograničene kreativnosti. Uz pomoć ovog simbola, nepogreąivo ćemo znati prepoznati one ljude koji nas potiču na rast, a izbjeći ćemo one, koji nas sputavaju u naąoj samorealizaciji.
Astroloąka simbolika: Sunce

XX SUD / VIJEK

– velika sposobnost prosudbe, otvorenost, kritička samoprovjera, viąa perspektiva, odabir pravog smjera.
SUD / VIJEK predstavlja nacelo dobre prosudbe, koju upotrebljavamo u donoąenju osobnih i poslovnih odluka. Ovaj simbol, kao i afirmaciju koristimo onda, kada ľelimo dobiti ąiroki, objektivan uvid na različite situacije u nasem ľivotu, te onda kada uz pomoć tog uvida moramo donijeti vaľne odluke.
Astroloąka simbolika: Saturn

XXI UNIVERZUM / SVEMIR

– oslobađanje od materijalnih okova, dovrąenje velikog posla, unutraąnje sjedinjenje, svi projekti i nadanja nalaze se sad u skladu s vremenom.
UNIVERZUM / SVEMIR je opće nacelo individuacije, potpunosti i cjelovitosti. Istočnjacki ekvivalent toga arhetipa je pleąuci Siva. Ovaj simbol nam pomaze u razvijanju naseg osjećaja za cjelovitost, kao i sposobnosti da se nesputano izrazimo u vanjskom svijetu, donoseći sa sobom znanje iz drugacijih dimenzija, koja smo spoznali na svom unutraąnjem putovanju, kroz duboke svijetove vlastitog bića.
Astroloąka simbolika: Pluton

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Velika Arkana

Da li Vam je potreban TAROT majstor?

NEMAČKA 09003000135 (0,79 EUR)
 SRBIJA 0901200200 (60 din)
 HRVATSKA 064501502 (3,49 – 4,78 kn)
 BiH – BH Telecom 094250407 (1,4 bam)
 BiH – m:tel 094573637 (1,4 bam)
 BiH – HT ERONET 094850907 (1,85 bam)
AUSTRIA 0900363011 (0,87 EUR)
SWISS 0901000288 (1 CHF)
 SWEDEN 09391005020 (7 SEK)
Scroll to Top

Otvori tarot i saznaj.