OTROVANA PRATNJA

Današnji stanovnici Suvodanja, čiji su pretci živeli u rudarskom naselju Stubline, gde se karavan zadržao, tvrde da su vojnici iz pratnje mnogo pili, preterano jeli i kockali se u krčmama u naselju, te da im je neko od razbojničkih četovođa podvalio otrovano vino koje su uzeli u mešine da ga ponesu uz put. Trojica su umrla čim su napustili naselje, a ostali su se usput porazboljevali. Kada su sišli u kanjon Ljuboviđe, morali su se ulogoriti.
Ovde se kazivanje Suvodanjaca u potpunosti slaže sa kazivanjem gorštaka iz planine Orovice koja se izdiže iznad leve obale Ljuboviđe i njenog kanjona. Jedni i drugi tvrde da je logor postavljen u Sklopu, na mestu gde silazi karavanski put i gde je kanjon najdublji, stotinak metara od starog Latinskog mosta koji i danas postoji.
Navodno je za dva dana većina vojnika umrla, a ostali, nemoćni da nastave put ka Drini, pronašli su u stenama otvor pećine i unutra sakrili tovare sa blagom. Konje i mazge klali su i jeli, ali su i dalje umirali. Videći da niko neće preživeti, zapovednik karavana naredio je nekolicini još živih vojnika da umrle vojnike unesu u pećine sa blagom, a potom je zatvore kamenom. Pretpostavlja se da su sa vrha kanjona odronili masu trošnog krečnjaka i zatvorili pećinu. Nakon toga su i preostali pomrli, pa su ih neki putnici sahranili tamo gde su ih i našli. Na tom mestu i danas ima nekoliko humki pokrivenih kamenom.
Blago je, dakle, sakriveno negde tu, u stenju mesta zvanog Sklop, koje se uzdižu nad starim putem u dužini od nekih 200 metara. Početkom prošlog veka u kanjon Ljuboviđe počele su stizati razne ekipe, mahom avanturista željnih da okušaju sreću i možda nađu basnoslovno bogatstvo. Tragovi kopanja uočljivi su na sve strane, čak je bušena i živa stena, ali sve je bilo uzalud. Traganje se nastavilo sve do danas.
Ali, tamo se doista nešto čudno događa.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ASTROLOZI ČEKAJU VAŠU PORUKU

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!
Scroll to Top

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.